Karoline design logo icon
Logo skisser

Hvorfor bør man investere i logo og profil?

Har du en gründer i magen og er klar for å starte for deg selv? Tenker du at du skal spare penger på å lage en logo selv, eller har en venn som er kreativ og kan tegne litt? Da bør du lese denne artikkelen, for det er en del ting man bør tenke på når man skal lage en logo, og sette opp en profil.

Navnevalg er også noe å tenke på om du ikke har startet opp enda, men dette er en helt annen prosess. Men det viktigste å tenke på i forhold til en god logo er et kort og enkelt navn som er lett å huske. Skal du starte opp et elektrofirma må ikke bedriften hete Andersen Elektrotjenester, men for eksempel noe så enkelt som Elnett. Brønnøysundregisteret har en oversikt over hva du bør tenke på ved valg av navn for registrering. Et enkeltmannsforetak skal inneholde etternavn på innehaveren, men dette gjelder kun for registrering i Brønnøysund registeret. Du trenger ikke å bruke dette i logo og profilering. Les mer her.

Spesielt logo og fargevalg er noe som kommer til å bli det første mottaker vil se, og da er det lurt å gjøre et godt første inntrykk. Logoen skal bli ditt varemerke og da er det også viktig at det reflekterer hvilke tjenester du tilbyr eller hvilken målgruppe du har. Skal varene eller tjenestene være rimelige? Eller ønsker du å ose av profesjonalitet? Da er det viktig at logoen og fargevalget gir riktig følelse hos mottaker. En gjennomtenkt og god logo reflekterer også at du virkelig investerer i ditt nyetablerte firma.

En annen ting å tenke på om du skal spare penger på logo og profilering, er at logoen eventuelt skal på skilting, nettside, klær, biler og annet profilmateriell som vil koste deg å produsere. Denne utgiften må du ta en gang til når den «hjemme mekka» logoen ikke fungerer lenger og du vil investere i en ny og moderne logo.

Men den viktigste grunnen til å ta denne investeringen helt fra starten er kjennskap. Logo og profil er som nevnt bedriftens varemerke og hva kunden gjenkjenner bedriften med. Det koster ganske mye å starte «på nytt» og beholde kjennskapen med ny logo. I stedet for å bruke annonsebudsjettet til å fortelle om dine tjenester og hva dere gjør, må dere bruke dette budsjettet til å skape kjennskap med ny logo og profil.

Selvfølgelig endrer trender seg også her. Logoer har gått fra å være ganske detaljerte illustrasjoner til nå å være enten enkel tekst eller et enkelt ikon. Før skulle de fortelle en historie, men nå er det viktigst å bli raskt gjenkjent. I dag skal ikke en logo fortelle en hel historie eller nødvendigvis symbolisere hva du driver med. Den skal være gjenkjennbar og enkel slik at mottaker kan raskt kjenne igjen logoen i en hektisk hverdag. Den bør være synlig i store så vel som små flater, men ha et innovativt og lett gjenkjennelig uttrykk. Fargevalg er også viktig. Farger gir oss mennesker diverse følelser, en bestemt farge gir mottaker fort et inntrykk av hva bedriften selger, om den er sporty, innovativ, kreativ, driver de med økonomi eller selger de mat. Matkjeder bruker ofte fargen rød. Orange og gul forbindes ofte med idrett. Banker og bedrifter bruker ofte blått eller grønt. Kreative bransjer går også ofte for energiske farger som rødt, gult, lilla og orange.

Kjente merkevarer og deres fargevalg

Har man en god logo fra start, og man etter 30 – 50 år skulle ønske å endre eller friske opp logoen skal det da ikke alltid store endringene til. Det er mange eksempler på logoer som har bygget kjennskap globalt som har hatt mange småjusteringer opp igjennom tiden, og dette uten å miste kjennskapen.

Her ser man et eksempel på en logo fra gamle dager som er en illustrasjon, men Apple gikk fort over til eple som de har den dag i dag.
Mc Donald´s logoen har hatt gangske store justeringer de første 20 årene, men allerede i 1960 ser vi M´en som vi kjenner så godt.

Hva bør man tenke på ved valg av logo?

Jeg pleier alltid å si til mine kunder at de må legge vekk egne preferanser og tenke på hva som symboliserer bedriften eller tjeneste de skal selge best, og tenke på at logoen skal vare lenge. Om kunden elsker fargen lilla så er ikke det nødvendigvis den fargen som bør brukes på bedriftens logo. Ofte ønsker en kunde å si hele firmaets visjon gjennom logoen, så jeg presenterer stort sett alltid disse syv punktene når jeg presenterer logoforslagene:

Syv punkter man bør tenke over når man skal velge en god logo:

  1. En god logo identifiserer, den beskriver ikke
  2. En logo kan ikke løse alle problemer.
  3. En logo må være visuelt interessant.
  4. En logo må være minneverdig.
  5. En logo må kunne brukes i alle medier.
  6. En logo er ikke en illustrasjon.
  7. En logo er fundamentet i en visuell profil.

Profilmanual

Som designer jobber jeg alltid mot å finne den beste løsningen for kunden, og brenner sterkt for jobben jeg gjør og det jeg produserer. For å opprettholde profilen og stilen og få en kontinuitet i materiellet som skal produseres i etterkant, vil jeg anbefale å sette opp en profilmanual når logo og profil er satt. Profilmanualen skal være en guide for videre utvikling av materiell, og en rettesnor for hva man kan og ikke kan gjøre og inspirasjon til hvordan man kan produsere spennende profilelementer.

Del gjerne:

Ta gjerne kontakt om du ønsker hjelp

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Design betyr å gi form til noe. Som designer bestemmer du hvordan noe skal se ut, og hvordan den skal fungere. Man trenger gode kunnskaper om form, farge og materialer men vel så viktig er det å ha ett trent øye for alle detaljene.