Karoline design logo icon
Dame forran datamaskin velger farge til logo

50.000 shades of color

Når det kommer til valg av farger er det egentlig ingenting som er riktig eller galt, bare ta snusboksen som et eksempel. Etter mye forskning trodde de at de hadde funnet en farge som var så stygg at folk ikke skulle synes det var noe kult å kjøpe snus. Men hva skjedde, jo fargen ble en inn farge i samme moment som den nye «frastøtende» snusboksen kom ut!

Farger er en smakssak, og smaken endrer seg med alder, sesong og med hva som er på moten. Følelsene farger gir har mye å gjøre med opplevelser, oppdragelse og kulturelle forskjeller. Hvilke farger som er fint å kombinere endrer seg også. Jeg husker fra min barndom da skulle man absolutt ikke kombinere rosa og rødt, men nå ser jeg ofte den kombinasjonen brukt spesielt på barneklær og jeg synes det kan være fint.

Hvorfor er fargevalg så viktig?

En ting er å velge farger til personlig bruk som klær og interiør, en helt annen ting er å velge farger til profilering av en bedrift. Her kan man ikke bare velge farger i forhold til trender og personlig smak. Moter og smak kommer og går, men en bedrifts profil, og da spesielt fargen, bør kunne vare i mange år. Ta for eksempel Coca Cola logoen, den har stort sett hatt samme form siden 1887, og i 1950 fikk den rødfargen som vi kjenner så godt i dag. For en stund tilbake prøvde de seg med en ny etikett som hadde hvit base og rød logo, og bare det får kunder til å bli forvirret. Man tror fort det er en ny smak, og ikke den originale Cola smaken.

Fargene i en logo og profil bør gjenspeile bedriftens visjoner og gi en pekepinn om de jobber med salg av moteartikler, er en entreprenør bedrift eller selger andre tjenester. En barnehage kan ha mye mer lekne farger enn en bank, et begravelsesbyrå bør ha mer nøytrale farger enn for eksempel et treningssenter som kan ha sterke farger.

Psykologien bak farger

Alle farger får frem visse følelser hos oss mennesker og påvirker hjernen vår, og derfor er psykologien bak farger et viktig redskap i profilering og markedsføring. Men hvordan velger man «riktig» farge ut av så mange muligheter?

Er man i prosessen med å starte en ny bedrift bør man starte med å sette sine verdier og kartlegge sine mål, men akkurat den prosessen er et helt annet tema. Er man allerede veletablert, men ønsker ny eller justert profil kan det også være at man bør ta en ny runde å se på verdiene og målene, da dette kan ha endret seg med årene. Har man satt verdiene og målene er det lettere å finne følelsene man vil vekke hos mottaker, og dermed lettere å velge farger.

Alle farger har sin betydning og en spesifikk påvirkning på hjernen vår, og derfor er psykologien bak farger så viktig i markedsføring. Viss man forstår hvordan forbrukeren reagerer på farger og velger farger etter dette, kan det føre til høyere salg.

Ved å gi en kort beskrivelse av psykologien bak hver farge, vil du kanskje forstå hvor viktig farger er i markedsføring. Og til sist har jeg lagt ved et fargekart som kan være et redskap for å finne riktig fargetone etter hvilke følelser man ønsker å få frem hos mottaker.

Blå

Blå er den mest brukte fargen i kontorer og forretninger på grunn av hvor produktiv og lite påtrengende den er. Fargen gir en følelse av tro og tillitt i et merke, og kan skape harmoni, troskap og sympati hos mottaker. Blå er den kaldeste fargen i fargeskalaen, og det har blitt bevist at blå hemmer folks appetitt og bør derfor ikke brukes i markedsføring av mat.

Rød

Rød er også en av de mest brukte fargene i markedsføring, den skiller seg fra resten av fargene på grunn av sin styrke. Den er tiltalende og er ofte brukt til å tiltrekke til seg oppmerksomhet. Det er en tveegget farge da den både representerer følelsene for kjærlighet og hat. Den øker menneskers puls og skaper en følelse av hastverk, fare eller øyeblikkelighet. Men er også en kongelig farge, og en farge for både glede og fare. Den er dynamisk, forførende og kan vekke våre mest aggressive sider. Rød er fargen som er mest brukt til å fremme appetitt og oppmuntre til impulsive kjøp som for eksempel når det er salg.

Gul

I markedsføring representerer gultoner optimisme og ungdommelighet. Selv om det er en farge som ofte representerer klarhet og lett tar oppmerksomheten vår, er det en farge som kan være slitsom å se på. Eksperter mener gulfargen er en selvmotsigende farge, da den vekker både onde og gode følelser, optimisme og sjalusi, forståelse og forræderi.

Grønn

Grønn er fargen for utvikling, fornyelse og gjenfødelse, og er ofte forbundet med helse, natur, friskhet og fred. Det er en problemløsende farge og den oppmuntrer til frihet, helbredelse og ro. Mørkegrønn representerer penger, økonomiske saker og borgerskap. Grønn er en farge som hjelper oss til å slappe av. Faktisk er denne fargen veldig hjelpsom for mennesker som lider av depresjon.

Lilla

Lilla blir oftest brukt i markedsføring av skjønnhet og anti-aldringsprodukter, dette fordi det er en farge man forbinder med femininitet, magi og spiritualitet. Det er en farge som representerer kreativitet, fantasi og visdom, og er en beroligende farge. Man bør ikke bruke sterke lilla farger på store flater som vegger da den kan føre til ambivalens.

Oransje

Oransje er en farge som er forbundet med entusiastisk shopping og reflekterer varme følelser, men bruker man en intens oransjefarge kan det være forbundet med aggresjon. Derfor må tonene være svake, koselige, komfortable og vennlige. Fargen er en stor favoritt i reklameverden fordi den oppmuntrer til kjøp. Det er fordi oransje ikke bare gir positive følelser, men den frembringer også «smak».

Rosa

Rosa er en farge som symboliserer sjarme, høflighet, det som er søtt, barnslig og smått, og i markedsføring forbinder forbrukere rosa med barn og romantikk.

Svart

Svart er ofte forbundet med eleganse, hemmelighet, mysterier og makt. Svart blir ofte brukt i moteverdenen fordi det er en stilfull og sofistikert farge. Fargen frembringer sterke følelser og er en farge med autoritet, men den symboliserer også død og tap og er derfor også ofte brukt til begravelsesbyråer.

Hvit

Fargen hvitt symboliserer ofte uskyldighet og renhet, den representerer begynnelser, viljen til å starte noe nytt. Hvitt bringer følelsen av fred, åpenhet, ærlighet, helbredelse og ro og er forbundet med perfeksjon. Så kanskje ikke så rart at dette er en farge man ofte forbinder med bryllup og fred.

Du er kanskje ikke helt enig i disse beskrivelsene da dine opplevelser og erfaringer eller din kultur kan ha gitt deg andre erfaringer med farger, men størsteparten av befolkningen i Skandinavia og Europa vil nok være mer eller mindre enig. Derfor er det så viktig å ikke tenke på egne preferanser ved valg av farge til en bedrifts profil, men heller prøve å sette seg inn i hva som vil trigge målgruppen til din bedrift til å handle hos dere eller bruke deres tjenester.

Vi som jobber med design vet at det ikke er enkelt å legge bort sin egen smak og egne erfaringer, men det er der vi med mange års erfaring kan hjelpe deg og guide deg til å ta valg som er riktig for din bedrift. Men for all del ikke vær redd for å bruke farger! Farger gjør oss glade i mer eller mindre doser :).

Del gjerne:

Ta gjerne kontakt om du ønsker hjelp

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Design betyr å gi form til noe. Som designer bestemmer du hvordan noe skal se ut, og hvordan den skal fungere. Man trenger gode kunnskaper om form, farge og materialer men vel så viktig er det å ha ett trent øye for alle detaljene.