Karoline design logo icon
Jobbprosess

Hva er en god nettside?

En nettsides formål er å gi på en enklest mulig måte den informasjonen kunden trenger for å ta et valg. Blir det deg eller konkurrentene? Konkurrenter vil det være mange av, og kommer man ikke opp på første side i søkemotoren blir man ikke engang sett.

Jeg hører fra noen kunder som er i etableringsfasen at de egentlig tenkte å sette opp nettsiden selv. Teknisk sett kan nettsiden fungere, men muligheten er stor for at den ikke er brukervennlig og synlig som den burde.

Har du tenkt på å velge en gratis versjon, da bør du være forberedt på at du mest sannsynlig ikke vil få en egen nettadresse, og du kan få annonser på siden som du ikke styrer. Dette vil gjøre at nettsiden din blir mindre synlig, og du vil få forstyrrende elementer som også kan bli helt feil for ditt budskap.

Hva bør man tenke på for å lage en god nettside?

Det mange steg man bør tenke godt igjennom for å sette opp en virkelig god, og fungerende nettside. Her går jeg igjen 8 steg som jeg mener er viktige:

Steg 1. Nettadresse

Man starter som regel med nettadressen, og det er veldig viktig å tenke litt igjennom hva den bør være. Den bør selvfølgelig innehold firmanavnet, og har du et langt firmanavn er det en fordel om denne forkortes. Du kan kjøpe ut både hele firmanavnet, og en forkortet versjon og omdirigere til ønsket domene. Er du i etableringsfasen av ditt nye firma, er det lurt å tenke nøye igjennom firmanavnet. Anbefaler å bruke et som er relativt kort, lett å huske, og lett å si.

Steg 2. Domene / hosting

Du vil både trenge domene og web hosting, uten eksisterer ikke en nettside.

Domene er enkelt og greit nettadressen din, og selvfølgelig noe som du betaler for.

Hosting er en tjeneste som plasserer nettsiden din på en server, hvor du betaler for lagringsplassen og eventuelt service. Her er det viktig å ikke alltid tenke billigst, for noen hostinger hjelper deg ikke om noe ikke fungerer som det skal. Så det er lurt å gjøre litt undersøkelser, og høre med fagfolk.

Steg 3. Sidebygger

Det er flere måter å sette opp en side på, en av dem er å kode siden helt fra bunnen av. Da kan du få bygget nettsiden akkurat slik du ønsker, med ingen restriksjoner til design. Men det tar tid, og krever en god del teknisk kunnskap.

Du kan også bygge siden med CMS, og det mest anerkjente CMS-systemet er WordPress. Her slipper du stort sett koding, om du bruker maler som ikke har koding i seg. Med WordPress kan du velge å bruke ferdige maler, eller sette opp siden helt fra bunn. Du bør ha litt kunnskap, og kjennskap til hvordan WordPress fungerer for å bygge gode nettsider med WordPress. I WordPress brukes det templates som bestemmer hvordan siden skal se ut, så her er det viktig å finne en som passer ditt innhold, og at templaten er fra en stabil leverandør som tar nødvendige oppdateringer. Det samme gjelder bruk av diverse plug-in. Noen templates kan være begrensede, og er det en spesifikk effekt man ønsker kan man legge til en plug-in for å kompensere. Her er det viktig å ikke legge til for mange plug-in, da har du valgt feil template!

Har du valgt å bruke WordPress for å sette opp din nettside, så er det veldig viktig å huske på å ta jevnlige oppdateringer! Du kan ikke la siden dure å gå i flere år, for har du ikke tatt nødvendige oppdateringer vil det skje bugs. Jo lenger du går uten å ta oppdateringer, jo vanskeligere kan det være å fikse problemet. Og ofte så er beste løsning å starte helt på nytt.

Det finnes også leverandører som tilbyr nettsidebyggere, hvor du enkelt og raskt kan sette opp din egen nettside uten spesielle ferdigheter. Her er det veldig viktig å gjøre en del undersøkelser for å finne den nettsidebyggeren som i størst grad dekker dine ønsker, formål, budsjett og behov. Og pass på at løsningen har verktøy for markedsføring og søkemotoroptimalisering!

Steg 4. Struktur

Det er viktig at du har en gjennomtenkt struktur på nettsiden, slik at det er enkelt å navigere seg igjennom. Finner ikke brukeren raskt det den leter etter, klikker de seg fort ut. Derfor er det veldig viktig med en brukervennlig og enkel meny, slik at bruker lett kan navigere seg til den informasjonen de søker.

Det er også viktig at man følger med på interne og eksterne linker. Blir linken endret eller landingssiden slettet, vil du få en link som ikke fungerer. Dette registrerer Google, og siden din vil bli mindre synlig.

Steg 5. Design

Det visuelle uttrykket på nettsiden er viktig for å fange brukerens interesse! En nettside er navet i en bedrift. Alle dine sosiale kanaler skal linke til den. Her skal kunden kunne finne all informasjon som de trenger å vite om din bedrift. Og de skal forstå ved første øyekast at de har kommet til ditt firma, ved bruk av logo, farger, fonter, bildestil og innhold.

Hold siden ren og enkel! Bruk store, vakre, men relevante bilder som brukeren kan hvile blikket på. Ha tydelige og beskrivende headinger, og lettleste korte tekster. Bruk få farger, og farger som er godt for øyet. Og husk på å holde siden enkel! Du trenger ikke masse elementer som hopper og spretter for å fange interesse. Dette kan være distraherende, og lite brukervennlig.

Noe som alle kanskje ikke tenker over er at nettsider i dag må ha responsivt design! I dag er de fleste brukerne på mobil, og viss ikke designet til din nettside er tilpasset mobil vil du miste mange kunder.

Steg 6. Universell utforming (UU)

Det stilles en del krav når man skal bygge en nettside. Disse kravene heter UU, og hensikten er å oppnå like muligheter for alle og motvirke diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne.

Så det er viktig å tenke på brukervennlighet for alle! Og når det gjelder nettsider må du tenkte på de som har nedsatt syn eller hørsel, er fargeblinde eller har nedsatt mobilitet. Og fra 1. februar 2023 plikter alle virksomheter å ha en tilgjengelighetserklæring på sine nettsider. Denne skal beskrive i hvilken grad nettsiden følger UU kravene.

Steg 7. Søkemotor optimalisering (SEO)

For å komme høyt i søk er det ikke bare UU, og brukervennlig design søkemotorer som Google stiller krav til, men også SEO. Har du faglig, godt, og tilpasset innhold vil Google verdsette deg høyt i søk. SEO handler om å overbevise søkemotorene om at din nettside har det mest relevante innholdet for brukeren som søker informasjon, om det så er et produkt eller en tjeneste.

Så hva bør du gjøre for å vinne denne konkurransen?

  • Forstå hva målgruppen din ønsker, og lage riktig innhold til målgruppen.
  • Ha oppdatert innhold.
  • Gjøre en søkeordsanalyse. Denne setter grunnlaget for innholds arbeidet, og har du funnet riktige søkeord i forhold til målgruppe vil disse lett finne deg på nettet.
  • Lage en brukervennlig og teknisk tilpasset nettside, slik at brukeren og søkemotoren enkelt kan navigere og finne ønsket innhold.

Steg 8. Innhold

Som du skjønner er det ikke bare å skrive en tekst, slenge inn noen bilder, så vipps så har du en nettside som fungerer og treffer høyt i søk. Det tar tid å skrive godt og faglig relevant innhold som har riktig søkeord til din målgruppe. Og om du ikke er en veldig dyktig hobbyfotograf, vil jeg anbefale å investere i en dyktig fotograf. Det hjelper ikke å bruke masse penger på lekkert design, om du ikke også har gode bilder og faglig gode tekster.

Steg 9. Test nettsiden

Det er alltid viktig å la andre, og aller helst målgruppen din teste siden! Da ser du raskt om siden er brukervennlig, og enkel å navigere i. Testing er også viktig for å dobbeltsjekke at alle linker fungerer.

Alle disse 8 stegene er like viktige om du ønsker å få en nettside som er godt synlig, så har du virkelig råd til å velge letteste og billigste løsning får å få opp din nettside? Hvor mange kunder mister du om du ikke kommer høyt nok i søk? Det er mange! 90 % av alle søk starter hos Google, og har ikke din side de riktige søkeordene, enkel navigering, godt faglig innhold og behagelig design så finner ikke dine eventuelle kunder deg.


Fun Fact

Visste du at reklamebyråer ofte setter bygging av sine egne nettsider ut til andre byråer? Den største grunnen er at de ikke har tid til å gjøre denne jobben, for all tid de bruker på sin egen side er ufakturert tid.

Del gjerne:

Ta gjerne kontakt om du ønsker hjelp

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Design betyr å gi form til noe. Som designer bestemmer du hvordan noe skal se ut, og hvordan den skal fungere. Man trenger gode kunnskaper om form, farge og materialer men vel så viktig er det å ha ett trent øye for alle detaljene.