Karoline design logo icon
Foto av Karoline Høyem ved Drammenselva, med generert AI robot

Jeg har ansatt en superhelt assistent!

Min nye assistent er supereffektiv, hjelpsom, tilgjengelig 24/7 og gratis! Høres det for utrolig ut? Ja selvfølgelig er det det, men allikevel ikke så langt unna. ChatGPT er nemlig blitt min nye superhelt i å effektiviser arbeidsmengden, og er et verktøy jeg bruker mer og mer.

Etter at jeg var på kurs i regi av Gründerboost i «Hvordan bruke kunstig intelligens (KI) i markedsføring» presentert av tidligere kollega Hanne Bakken, har jeg aktivt tatt i bruk ChatGPT som et hjelpemiddel. Jeg fikk også noen ideer om hvordan jeg kan effektivisere visse arbeidsoppgaver, blant annet å markedsføre min egen bedrift selv om arbeidsmengden er stor.

Hvor jeg absolutt ikke skal kaste bort min tid på Kunstig Intelligens (KI)

Utarbeidelse av logo

Det har lenge eksistert nettsider som kan hjelpe deg med å sette opp en logo, og med KI verktøy har du enda flere. Men uansett tjeneste så må du betale for å bruke logoen, og logoen vil bare bli en av mengden.

Det er viktig å tenke på at om du ønsker en logo som er tilpasset akkurat din bransje og din bedrift, en logo som er unik og som har en kreativ Edge, da anbefaler jeg ikke å bruke disse programmene. For selv om du klarer å sette opp en logo du liker godt, og som du føler symboliserer din bedrift, så vil den ikke være unik. Det disse programmene gjør er å hente eksisterende ikoner og symboler fra nettet, og font valget er ganske begrenset. Ønsker du allikevel å bruke et av disse programmene så må du selv sjekke om det finnes andre lignende logoer allerede. Dette kan bli et ganske stort problem om noen år, om mange bedrifter bruker disse nettsidene. Jeg har lenge sett mange like bilvask- eller bilverksted logoer.

Foto og film

KI kan også brukes til å lage fotorealistiske bilder og filmer, men det er ikke så enkelt som man først kanskje tenker. Du skal egentlig ha veldig god kunnskap, og kjenne til tekniske begreper brukt i bransjen for å lage gode bilder. Du må også være ekstremt spesifikk i promptene du bruker. For det er fort gjort å få personer med 6 fingre eller tær, en arm, eller i hvert fall noe som ligner på en arm, komme ut fra helt feil kroppsdel.

Det finnes mange verktøy med god kvalitet, men dette er ikke lenger gratis. Det er nok fremdeles billigere enn å bruke en fotograf, men det krever også mye jobb å få ut gode bilder. Bildet jeg har brukt til denne artikkelen er et foto som fotograf Elin Worren har tatt av meg. Her brukte jeg AI i Photoshop for å legge inn min nye superhelt assistent. Promtet jeg brukte var dette; “Lag en realistisk høyteknologisk robot som ser ut som et menneske. Sørg for at roboten smelter naturlig inn i omgivelsene, og at belysning og skygger er konsistente med resten av bildet. Roboten skal se moderne og funksjonell ut, med detaljer som at den skriver på en notatbok”. Dette var det beste av flere forsøk, og jeg er ikke så veldig imponert.

Jeg ser for meg å bruke AI som min assistent

Jeg har en stund tenkt på hvordan jeg kan effektivisere visse deler av mitt arbeid. Spesielt når arbeidsmengden er stor, da blir spesielt egen promotering til side satt. Så jeg spurte rett og slett ChatGPT «Hvordan best bruke ChatGPT som grafisk designer», og svaret jeg fikk var dette:

Som grafisk designer kan du dra nytte av ChatGPT på flere måter for å forbedre arbeidsprosessen din og få kreative ideer. Her er noen måter du kan bruke ChatGPT som grafisk designer:

1. Inspirasjon og Brainstorming

ChatGPT kan hjelpe deg med å generere kreative ideer for designprosjekter. Still spørsmål som “Kan du gi meg noen ideer for en plakat om bærekraftig mat?” eller “Hvordan kan jeg lage en unik logo for en teknologibedrift?”

2. Tekstgenerering

Hvis du trenger kreativt skrevet innhold for designene dine, kan ChatGPT hjelpe med å lage slagord, produktbeskrivelser eller annonsetekster.

3. Designbeskrivelser

Gi ChatGPT en beskrivelse av et designprosjekt, og det kan hjelpe med å utvide og konkretisere ideene dine. Dette kan være nyttig for å utarbeide design briefer eller forklare prosjekter for klienter.

4. Designhistorie og referanser

Hvis du trenger historisk eller kulturell bakgrunn for et designprosjekt, kan ChatGPT gi deg informasjon og referanser for å hjelpe deg med å lage autentiske og relevante design.

5. Brukergrensesnitt og webdesign

ChatGPT kan hjelpe med å generere ideer for brukergrensesnitt, nettsidedesign og UX-design. Still spørsmål om beste praksis, brukeropplevelse og navigasjon.

6. Visualisering og konsepter

Bruk ChatGPT til å lage beskrivelser eller konseptuelle tegninger av designideene dine. Dette kan hjelpe deg med å kommunisere dine tanker til klienter eller samarbeidspartnere.

7. Moodboards

ChatGPT kan bidra til å generere ideer for Moodboards som kan brukes som visuelle referanser og inspirasjon for designprosjekter.

Husk at ChatGPT kan være en nyttig kilde for inspirasjon og informasjon, men det erstatter ikke din kreative ekspertise som designer. Bruk KI som et supplement til din egen kreativitet og fagkunnskap for å få mest mulig ut av det.


Takk ChatGPT for gode tips og de fine ordene!

Men husk å faktasjekke! Bruker du ChatGPT til temaer du er godt kjent med, har du selv en viss anelse om hva som er riktig og ikke. Men om du skal bruke ChatGPT til temaer du overhode ikke har kunnskap om, vil jeg anbefale å faktasjekke.

Del gjerne:

Ta gjerne kontakt om du ønsker hjelp

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Design betyr å gi form til noe. Som designer bestemmer du hvordan noe skal se ut, og hvordan den skal fungere. Man trenger gode kunnskaper om form, farge og materialer men vel så viktig er det å ha ett trent øye for alle detaljene.