Karoline design logo icon
sykt barn med smokk
KarolineHoyem

Enkeltmannsforetak, alenemor og sykdom

Forrige uke endte med at min datter ble syk og var ganske slapp hele lørdagen, men jeg øynet et håp da feberen gikk over rett før leggetid. På søndags morgen ble jeg vekt av at hun kastet opp, og det betyr at hun ikke kan leveres i barnehagen før 48 timer er gått siden siste oppkast. Heldigvis ble det ikke noe mer en to runder på morgenen, men hun måtte jo være hjemme hele mandagen. Og da kom spørsmålet opp om hvilke rettigheter har man faktisk når man er syk eller har sykt barn?

Når du er selvstendig næringsdrivende kan du ikke akkurat ringe inn til sjefen og si; «jeg har sykt barn så kan dessverre ikke komme i dag» og så kommer lønna inn automatisk. Denne mandagen hadde jeg store planer med å få mye jobb unnagjort med DKP sin nettside, men med en 3,5 åring som kjeder seg og ønsker din oppmerksomhet er det ikke lett å få tenkt en tanke.

Hvilke rettigheter har man ved sykdom som selvstendig næringsdrivende eller frilanser?

Som selvstendig næringsdrivende og frilanser har du rett til sykepenger fra 17. fraværsdag under vanlige omstendigheter, men siden vi er under en pandemi får du sykepenger fra dag 6 viss du har fått korona. Ønsker du mer sikker inntekt rundt sykedager kan du forsikre deg for å få bedre dekning når du blir sykmeldt. Det er to typer forsikringer å velge mellom. En for frilansere som gir 100 % dekning fra 1. – 16. sykedag. Forsikringen for selvstendig næringsdrivende har tre varianter og koster vel deretter;

  • 80 prosent dekning av sykepengegrunnlaget fra 1. – 16. sykefraværsdag 
  • 100 prosent dekning av sykepengegrunnlaget fra 17. sykefraværsdag
  • 100 prosent dekning av sykepengegrunnlaget fra første sykefraværsdag

Men dette gjelder kun din egen sykdom og ikke ditt barns sykdom. Ved sykt barn har du rett til omsorgsdager og er du selvstendig næringsdrivende eller frilanser har du rett på 10 omsorgsdager (nå under koronatid er det 20 omsorgsdager). Men de første 10 dagene må du dekke selv. Enslige forsørgere har et utvidet antall omsorgsdager, men det står ikke spesifikt hvor mange. Dette kan du regne ut på NAV sin omsorgsdager kalkulator som du finner her; https://www.nav.no/familie/sykdom-i-familien/nb/omsorgsdagerkalkulator-info

Dette Her har man jo mer rettigheter om man starter et AS, så viss det å starte for seg selv går bra så tenker jeg at jeg kommer til å investere i et AS etter hvert. Men det vil jo tiden vise.

Hektisk men god uke

Etter en veldig dårlig start på mandag og 1. tannlegebesøk for min datter på tirsdag, fikk jeg endelig jobbet konsentrert med DKP sin nettside slik at alt var på plass til nytt kundemøte på torsdag. Kunden virket fornøyd med hvordan siden er bygd opp, og skal nå gå igjennom innholdet så nå venter jeg på videre tilbakemeldinger.

Glassverket Idrettsforening (GIF) hadde sendt en forespørsel om pristilbud til Godt Sagt som daglig leder, Erik Gabrielsen henviste videre til meg. Jeg tok kontakt med Louise Pedersen fra GIF på mandag og fikk avtalt et møte på fredagen. Det var et veldig hyggelig møte så neste uka skal jeg legge en plan for hvordan de skal nå sitt mål med å øke antall medlemmer, og hvordan de skal skape større engasjement i lokalsamfunnet. Dette er et veldig spennende prosjekt som jeg virkelig håper jeg får, det hadde vært så gøy både fordi jeg er tidligere håndballspiller selv, men også fordi jeg syns idrettsforeninger gjør et så viktig arbeid for ungdom og lokalsamfunnet!

Etter møte med GIF, dro jeg innom Maxbo for å ta med meg litt kataloger får å få litt inspirasjon. Min søster jobber for Drammen Dørfabrikk som får trykt opp ny katalog to ganger i året. Jeg skal sette opp forslag på nytt design og pristilbud på dette også neste uke. Håper de liker det jeg kommer opp med.

Tidligere kollega Tomas Oberg hadde blitt oppringt av Lars Tveiten fra Appelle reklamebyrå som lurte på om det var noen av de tidligere TIBE ansatte som skulle starte for seg selv. Så da anbefalte Tomas meg. Så etter en hyggelig samtale med Lars så har vi avtalt å møtes på neste onsdag. Dette kan også være et veldig bra samarbeid for meg.

Aner nok en uke som starter ganske hektisk, så har prøvd å koble av og bare kose meg med min datter i helga.

Nyttige linker:

  • Barbra fra Prestegården Gründerhage anbefalte å registrere firmaet host Start i Vestfold, der får

Gjøreliste:

  • Sette plan for GIF for hvordan de kan nå sine mål
  • Lage forslag på brosjyre design til Drammen Dørfabrikk
  • Forberede meg til møte med Lars Tveiten
  • Ordne med pensjonskonto
  • Lære meg regnskapsprogrammet fra DNB
  • Jobbe videre med egen nettside

Tidligere innlegg i dagboka

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Design betyr å gi form til noe. Som designer bestemmer du hvordan noe skal se ut, og hvordan den skal fungere. Man trenger gode kunnskaper om form, farge og materialer men vel så viktig er det å ha ett trent øye for alle detaljene.