Karoline design logo icon
en som sitter forran datamaskinen med kalkulator, penn og ark
KarolineHoyem

Skatt og MVA enkelt forklart

Liten oppsummering av uke 6 og 7

Da ble det plutselig to uker uten innlegg fra meg fordi vi ble rammet av Korona både jeg og min datter for to uker siden. Ingen av oss ble sengeliggende med feber, men hodet mitt fikk skikkelig Koronatåke. Jeg var veldig glad for at vi slapp ti dager med karantene for det ble lange dager innendørs for min 3 åring de fire dagene vi måtte sitte hjemme! Jeg lå å slumra på sofaen og så på OL, det var stort sett det jeg orket.

Det var tungt å komme i gang igjen uka etter, og mandagen startet i tillegg med Skatt og mva kurs i regi av Skatteetaten. Det er mildt sagt surrealistisk å sitte her å gruble over skatt og mva når det ukrainske folket kjemper for sitt liv og sitt land, mine tanker går til dere. Men skatten og merverdiavgiften skal betales for å bidra til fellesskapet i landet vårt, så dette må jeg lære meg hvordan fungerer.

Ellers forrige uke har tiden rast unna med Oppstartskurs for gründere og kurs i annonsering i Facebook og Instagram i regi av Gründerboost, og nytt nettgruppemøte som også er i regi av Gründerboost. Nettsiden til DKP går sakte, men sikkert fremover og er snart klart for publisering. Jeg hadde også et veldig koselig møte med Fotograf Elin Eike Worren som jeg skal se på ny logo for, gleder meg til å jobbe med den.

Hva er, hvordan regner man ut og hvordan betaler man skatt og MVA?

Forskuddsskatt

Når du starter opp et enkeltmannsforetak (ENK) må du selv melde fra til Skatteetaten om at du skal betale forskuddsskatt. For å melde fra må du endre skattekortet ditt ved å logge deg inn på skatteetaten.no. Basert på din informasjon beregner Skatteetaten hva du må betale i forskuddsskatt som selvstendig næringsdrivende og sender deg betalingskortet via innboksen din i Altinn. Du vil få regning fire ganger i året med betalingsfrist 15.03., 15.05, 15.09 og 15.11.

Skatten skal betales i løpet året du tjener penger, og skal trekkes fra overskuddet etter fradrag som mva og andre utgifter.  

Eksempel på utregning av overskudd:
Salg av varer/tjenester           900 000
Fradrag                                   350 000
Overskudd                              550 000

Av overskuddet på 550 000 skal du skatte mellom 30-45 prosent, hvor mye avhenger av den totale inntekten din.

Kommer du til å gå i underskudd fordi du må kjøpe masse utstyr eller at du ikke vil tjene mer enn 50 000 i året, trenger du ikke å endre skattekortet. Underskuddet fører du når du leverer skattemeldingen.

Tror du at du kommer til å tjene mer året etter må du endre forskuddsskatten ved å logge inn på Skatteetaten.

Årsoppgjør og årsavslutning for enkeltmannsforetak

Ved årsslutt må du avslutte regnskapet ved å levere en personlig skattemelding og næringsspesifikasjon (næringsspesifikasjon erstatter alle tidligere næringsoppgaver og vedleggsskjema). Det er kommet ny skattemelding hvor man oppfordres til å levere skattemeldingen fra et regnskapsprogram.

Det er viktig å ha registrert alle bilag for varer og tjenester du har kjøpt i regnskapet ditt før årsslutt, og sjekke at alle fakturaene er sendt ut for året. Det er også viktig for myndighetene at inntekter og kostnader føres på riktig periode i regnskapet.

Hva er merverdiavgift (MVA) og hvordan fungerer det?

De aller fleste bedrifter i Norge må legge til MVA på fakturaen ut til sine kunder og betale MVA til staten, dette gjelder også enkeltmannsforetak med en inntekt i året over 50 0000,-.

Tjener du under 50 000,- i året trenger du ikke å betale MVA, men når du bikker 50 000,- må du registrere firmaet ditt i Merverdiavgiftsregisteret.

Når du har en omsetning på f.eks. 46 000,- og neste regning blir på 6 000,- skal du trekke MVA av hele fakturaen. Men du bør sende fakturaen uten MVA og informere kunden om at du skal registrere deg i Merverdiavgiftsenteret og deretter sender ny faktura. Registreringen gjør du ved å sende inn Samordnet registermelding til Brønnøysundregistrene. Det tar 2-8 uker å fullføre registreringen, når registreringen er fullført sender du ny faktura med MVA og en kreditnota som annullerer den første fakturaen du ga til kunden. Viktig å huske på at den nye fakturaen skal ha samme dato som den første.

Det finnes tre MVA-satser avhengig av hva du selger:
• 25 prosent for de aller fleste varer eller tjenester
• 15 prosent for mat og drikke
• 12 prosent for persontransport, kinobilletter og utleie av rom

Eksempel på MVA-oppgjør:
Kjøp av varer              1 000,-
+ 25 prosent MVA      250,-
Betaling                      1 250,-

Salg til kunde              2 000,-
+25 prosent MVA       500,-
Inn på konto               2 500,-

MVA-oppgjør:
Inngående MVA         500,-
Utgående MVA           250,-
MVA til staten            250,-

Innsending av MVA-melding

Går firmaet ditt med overskudd vil du ha merverdiavgift som du skal betale til staten.

Oppgaveplikten for merverdiavgift leveres hver 2. måned det første året. Fristene er 10. april, 10. juni, 31. august, 10. oktober, 10. desember og 10. februar. MVA-meldingen for april dekker kjøp og salg for januar og februar, juni for mars og april og så videre.

Har du vært registrert i MVA-registeret i minst ett år kan du søke om årlig levering, men da må du omsette under én million per år.

Du må sende inn melding selv om du ikke har hatt omsetning i perioden.

For å få igjen merverdiavgift på kjøp må du huske på å dokumentere alt du kjøper ved å legge ved kvitteringer, fakturaer og lignende. Dette kalles bilag.

Det finnes mange gode regnskapsprogram som inkluderer diverse tjenester som påminnelse om levering av MVA-melding, enklere levering av skattemelding og hvor du kan legge ved bilag. Dette vil gjøre det lettere å holde frister og levere inn riktig skattemelding, men det kan koste litt.

Vil du lese mer om skatt og mva kan du finne aktuell informasjon på disse nettsidene:

skatteetaten.no

https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/starte-og-drive/ny-som-naringsdrivende/kurs/kurs-opprette-et-enkeltpersonforetak/#rapporteringsplikt

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skattekort/bestille-endre/

altinn.no

brreg.no

https://conta.no/rengskapsforsikring/arsoppgjor-enkeltpersonforetak/

https://blogg.fiken.no/ny-skattemelding-2022/?gclid=Cj0KCQiA3-yQBhD3ARIsAHuHT66zpaBEwLQCVUkcjjdgDH5PWUUD77IwPWqTQW_v4o2qy-6pDTLhJh0aAu7oEALw_wcB

https://enkeltpersonforetak.no/mva/moms-mva-i-enkeltpersonforetak/

Gjøreliste:

  • Ferdigstille pitch/presentasjon av meg og min bedrift
  • Legge ut flere jobber på nettsiden
  • Sette opp mål og budsjett
  • Annonsere Gründerpakke

Tidligere innlegg i dagboka

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Design betyr å gi form til noe. Som designer bestemmer du hvordan noe skal se ut, og hvordan den skal fungere. Man trenger gode kunnskaper om form, farge og materialer men vel så viktig er det å ha ett trent øye for alle detaljene.