Karoline design logo icon
Frustrert kvinne sitter på gulvet ved sofaen med laptoppen
KarolineHoyem

NAV´e or not to NAV´e?

Vi skal være glade for at vi har et system som NAV når livet slår beina ut under deg, da er vi så heldige å kunne få hjelp på NAV til å komme oss opp igjen. Men har det skjedd en feil et sted, da er det virkelig ikke lett å få hjelp viss man ikke møter rett person.

Jeg har ikke hatt mye med NAV å gjøre, men min erfaring at ca 1 av 4 kan jobben sin på NAV.

Når fødselspermisjonen min var over og jeg hadde brukt opp all ferietid så hadde jeg en uke til min datter kunne starte i barnehagen. Denne uken fikk jeg hverken penger fra arbeidstaker eller NAV, men det hadde jeg beregnet med og klarte meg fint økonomisk, det var jo bare snakk om en uke. Etter nesten en uke tilbake i jobb ringer en person fra NAV og sier jeg må melde meg som arbeidssøker. Arbeidssøker? Spør jeg, men jeg er jo i jobb. Men hun var så fast bestemt på at jeg måtte melde meg som arbeidssøker, så da gjorde jeg jo det.

Men når jeg går inn på NAV sine sider og skal melde meg inn som arbeidssøker og svarer på spørsmål som: Er du villig til å ta hvilken som helst jobb, og får beskjed om at jeg må søke på minst 5 jobber i uken og gå på jobbsøkerkurs, så måtte jeg ringe en gang til. Denne personen måtte forhøre seg med en annen, men kom til samme konklusjon som første person. Noen dager etter at jeg hadde meldt meg som arbeidssøker fikk jeg brev i postkassen med innkallelse til jobbsøkerkurs, og det stod at det var veldig viktig at jeg deltar på dette. Nok en gang måtte jeg ringe til NAV for å si at jeg jobber, jeg har ikke anledning til å dra på jobbsøkerkurs. Denne fjerde personen i NAV som tydeligvis kunne jobben sin sa at selvfølgelig skal ikke du være arbeidssøker, det er ikke slik systemet fungerer. Hun slettet dette og så var vi ferdig med den saken.

Som jeg har nevnt tidligere så mistet jeg jobben min rett før jul på grunn av at firmaet jeg var ansatt i gikk konkurs. Jeg gjorde alt etter boka, sendte inn søknaden om lønnsgarantiordningen til bostyrer, meldte meg som arbeidssøker på NAV, og begynte å søke på jobber. Samtidig startet jeg jobben med å etablere egen næringsvirksomhet, satte opp egen hjemmeside og ringte rundt for å tilby mine tjenester. Jeg hadde en retning og et mål, og selv om det var stressende og mye nytt å sette meg inn i hadde jeg masse energi og pågangsmot.

Etter noen uker fikk jeg avslag på søknaden om dagpenger. Grunnen deres var at siden jeg hadde tre måneders oppsigelsestid og i utgangspunktet skulle fått lønn for disse tre månedene, får jeg ikke søke om dagpenger før de tre månedene har gått. Siden jeg ikke fikk godkjent dagpengene, kunne jeg heller ikke søke om dagpenger under etablering. Og får å få dagpenger under etablering kan du ikke ha noen inntekt i firmaet, så da ble jo all jobben jeg hadde startet satt på vent. Og samtidig fikk vi Korona i hus og all energi og pågangsmot forsvant.

Jeg vet jo at man skal få etterlønn for en måned, det er det lønnsgarantien er for, og jeg hadde søkt om lønn for de to andre månedene via bostyrer. Etter en telefon til bostyrer fikk jeg beskjed om at det kan ta 10 til 12 måneder om jeg i det hele tatt får de, men hun mente at jeg hadde rett på dagpenger. Så jeg sendte inn en klage på vedtaket, og ringte til NAV igjen. Der var bare beskjeden at sånn var det bare og viss det var sånn at jeg slet økonomisk så var det bare å låne penger fra banken eller fra familie og venner.

– Mener du at jeg skal ta opp forbrukslån? Eller at familie og venner har råd til å låne meg over 40 000,- i tre måneder? Da var svaret bare;

– Jeg kan godt sende deg til sosialtjenestene så kan de hjelpe deg.

– Men hos sosialen kan man vel ikke eie eller ha noe sparepenger spør jeg.

– Jo, men det kan du ta med dem, var svaret jeg fikk.

Jeg prøvde videre å få en samtale med min veileder, men fikk bare at all informasjon finner du på nettsiden og hun sendte meg bare noen lenker. Jeg måtte kreve å få en samtale med henne, men fikk bare samme svar, så da tror man til slutt at det er sånn.

Noen dager etter fikk jeg feriepengene mine utbetalt, og hadde litt å leve for en periode, og når de tre månedene begynte å nærme seg slutt ville jeg bare dobbeltsjekke om jeg kunne sende inn ny søknad om dagpenger selv om jeg hadde en klage inne på den tidligere søknaden. Men fikk til svar at det kunne jeg ikke. Og hvor lang klagetid er det i NAV, jo det er tolv uker. Tolv uker vil si at det ikke ville skje noe før i mai. Og svaret jeg fikk på om hva jeg skulle gjøre økonomisk til den tid, var akkurat det samme som før. Ta opp lån fra banken, familie eller venner. Ikke det? Nei da sender jeg deg videre til sosialen. Nei sier jeg, jeg har rett på penger fra NAV. Det er slik systemet er får jeg da bare som svar.

Til slutt får jeg en som jeg kjenner til å kontakte en person i NAV som har hjulpet henne. Hun jobber i Oslo i sosialavdelingen, men hun ville gjerne sjekke litt med sine kolleger. Og hun var tydelig på at jeg har ingenting på sosialen å gjøre, der ville jeg bare ha fått avslag.

Etter noen dager ringte hun meg og fortalte at det er bare å søke om dagpenger på nytt, så da gjorde jeg det med en gang. Det gikk vel bare en time så ringte en person fra NAV. Her har det skjedd en feil sa hun, på meg var det ført opp et null fra informasjonen fra bostyrer. Hun ba meg ringe bostyrer å sjekke. Jeg ringer bostyrer med en gang, og hun sier det ikke er noen feil i min søknad og i deres papirer som ble sendt til NAV. Jeg gir personen fra NAV bostyrers telefonnummer slik at de kan ordne opp i saken. Dagen etter fikk jeg søknaden godkjent, og noen dager etter fikk jeg inn penger på kontoen. Så vanskelig var det for en NAV ansatt, men fy faen for et hælvete jeg har godt igjennom. Og for man en unnskyldning? Nei.

Hadde jeg kunne velge, hadde jeg ikke valgt å NAV´e, men jeg har ikke noe valg.

Hadde jeg ikke vært alenemor hadde jeg allerede hatt en jobb, om det så var en butikkjobb eller en jobb langt unna. Men jeg kan ikke jobbe skift, og jeg må bo nær min familie slik at jeg kan få avlastning og muligheten til å være meg og ikke bare mamma til verdens herligste snuppe.

TIPS:

Når du får avslag fra NAV og du mener ganske sikkert at det er feil, ikke gi deg. Ring minst fire ganger så kommer du til slutt til en person som kan systemet, eller tar seg tid til å sjekke om det har skjedd en feil. De tre første kan være veldig hyggelige mennesker de også, men stå på ditt og ikke gi deg.

Hva mer har skjedd siden sist?

Nok klaging fra meg, endelig begynner ting å skje og skuldrene har senket seg. Jeg har jo søkt på en del jobber, men jeg har bare søkt på stillinger som jeg kunne tenkt meg. Lenge hørte jeg ingenting, men de siste ukene har det kommet inn noen avslag om at jeg enten er overkvalifisert eller underkvalifisert og vært i intervjuer. Det er mange som søker, så foreløpig har jeg ikke fått noen napp. Lett er det ikke, men jeg stresser ikke med det nå.

Etter en melding fra en tidligere kollega, Erik Sebastian Aliagra om at han ville invitere meg til å være med som gjest i BNI, så er jeg nå blitt akseptert som medlem der. BNI er et forum hvor du kan øke ditt nettverk, noe som jeg helt klart trenger skal jeg få inn nye kunder. Det blir veldig spennende, og jeg gleder meg til å få komme dit som medlem.

Etter å ha vært gjest hos BNI fikk jeg tilbud om å prise logo og nettside for Partner1, og hadde en veldig hyggelig samtale med Anders Sebastian Holt. Pristilbudet er sendt og jeg vil få svar på det etter påsken.

Erik Sebastian Aliagra sendte også en e-post til Markus Sanden i Prege om at han burde ta en prat med meg angående et samarbeid, så noen dager etter hadde jeg en veldig hyggelig samtale med Markus. De har mange spennende kunder, og det hadde virkelig vært gøy å kunne samarbeide med dem.

Los & Co Drammen ringte og trengte hjelp til å få gjort en årsrapport for Hadeland Energi. Denne har jeg lagd for dem de to siste årene, så jeg kjenner kunden fra før og det blir gøy å jobbe videre med en ny årsrapport og oppdatert layouten.

Nå er det snart påske, og jeg gleder meg til å starte med ny giv og pågangsmot etter påsken!

Tidligere innlegg i dagboka

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Design betyr å gi form til noe. Som designer bestemmer du hvordan noe skal se ut, og hvordan den skal fungere. Man trenger gode kunnskaper om form, farge og materialer men vel så viktig er det å ha ett trent øye for alle detaljene.